SSAS Interview Questions

Ques 1. What is a cube?

Ans. The basic unit of storage and analysis in Analysis Services is the cube. A cube is a collection of data that’s been aggregated to allow queries to return data quickly.


Ques 2. What is Cube dimension?

Ans. A cube dimension is an instance of a database dimension within a cube is called as cube dimension. A database dimension can be used in multiple cubes, and multiple cube dimensions can be based on a single database dimension


Ques 3. What is dimension table?

Ans. A dimension table contains specific business information, and that table contains the specific name of each member of the dimension.


Ques 4. What is fact table?

Ans. The table that stores the detailed value for measure is called fact table.


Ques 5. What is the maximum size of a dimension?

Ans. The maximum size of the dimension is 4 gb.


Ques 6. What is AMO?

Ans. The full form of AMO is Analysis Management Objects. This is used to create or alter cubes from .NET code.


Ques 7. What are Aggregations and its use?

Ans. Aggregations provide performance improvements by allowing Microsoft SQL Server


Ques 8. What are KPIs and what is its use?

Ans. In Analysis Services, a KPI is a collection of calculations that are associated with a measure group in a cube that are used to evaluate business success. We use KPI to see the business at the particular point, this is represents with some graphical items such as traffic signals etc


Ques 9. What are actions, how many types of actions are there, explain with example?

Ans. Actions are powerful way of extending the value of SSAS cubes for the end user. They can click on a cube or portion of a cube to start an application with the selected item as a parameter, or to retrieve information about the selected item. One of the objects supported by a SQL Server Analysis Services cube is the action. An action is an event that a user can initiate when accessing cube data. The event can take a number of forms. For example, a user might be able to view a Reporting Services report, open a Web page, or drill through to detailed information related to the cube data Analysis Services supports three types of actions.. Report action: Report action Returns a Reporting Services report that is associated with the cube data on which the action is based. Drill through: Drill through Returns a result set that provides detailed information related to the cube data on which the action is based. Standard: Standard has five action subtypes that are based on the specified cube data. Dataset: Returns a mutlidimensional dataset. Proprietary: Returns a string that can be interpreted by a client application. Rowset: Returns a tabular row set. Statement: Returns a command string that can be run by a client application. URL: Returns a URL that can be opened by a client application, usually a browser


Ques 10. What is partition, how will you implement it?

Ans. You can use the Partition Wizard to define partitions for a measure group in a cube. By default, a single partition is defined for each measure group in a cube. Access and processing performance, however, can degrade for large partitions. By creating multiple partitions, each containing a portion of the data for a measure group, you can improve the access and processing performance for that measure group.


Post Question Details